Żywienie w chorobach nowotworowych

 

zywienie w chorobach nowotworowychNowotwór jest chorobą wieloczynnikową wynikającą z wpływu zarówno czynników genetycznych, jak i środowiskowych. Duży odsetek nowotworów powodowany jest przez czynniki środowiskowe, które obejmują styl życia oraz dietę, a także substancje toksyczne, które występują w naturalnym środowisku. Dieta w chorobie nowotworowej odgrywa istotną rolę w leczeniu pacjentów onkologicznych. Właściwa dieta wzmacnia układ immunologiczny organizmu, dzięki czemu chroni go przed szkodliwymi ubocznymi skutkami terapii stosowanej w leczeniu onkologicznym.

Optymalny stan odżywiania jest ważny na każdym etapie choroby, odpowiednia dieta może korzystnie wpłynąć między innymi na samopoczucie, zachowywanie masy mięśniowej, zapobieganie infekcjom oraz szybszą rekonwalescencję po zakończeniu leczenia. Badania naukowe dowodzą, że dieta w chorobach nowotworowych przeciwdziała rozwojowi nowotworów od momentu ich powstania, zapobiega ich wzrostowi oraz chroni przed przerzutami.

Celem żywienia jest więc dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości: energii, pełnowartościowego białka, tłuszczy, witamin i składników mineralnych oraz odpowiednia ilość płynów.

Należy pamiętać, iż wczesne rozpoznanie wyniszczenia i wdrożenie właściwego postępowania żywieniowego wpływa korzystnie na poprawę jakości życia chorych oraz wyniki stosowanego leczenia onkologicznego.


Dietoprofilaktyka chorób nowotworowych

Rodzaj