Żywienie w chorobach autoimmunologicznych
W obecnych czasach nastąpił wzrost występowania chorób wynikających z autoagresji są to tzw. choroby autoimmunologiczne. W przebiegu których układ odpornościowy wytwarza przeciwciała skierowane przeciwko własnym tkankom, co wywołuje chroniczne zapalenie i trwałe uszkodzenia organów. Do chorób tych nalezą m.in.: (choroby tarczycy, stwardnienie rozsiane, toczeń rumieniowaty układowy, reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzycę typu 1, nieswoiste zapalenie jelit). Niewłaściwy sposób odżywiania, nadużywanie alkoholu i palenie papierosów a także czynniki środowiskowe oraz podłoże genetyczne znacząco mogą wpływać na osłabianie funkcjonowania układu immunologicznego. Istotnym staje się być również powiązanie między występowaniem autoagresji a zaburzoną mikroflora jelitową tzw. dysbiozą jelitową, która dotyczy zaburzenia ilości i jakości bakterii jelitowych które pełnią wiele istotnych funkcji m.in.: trawienna, ochronną, produkują śluz, produkują witaminy.
Poważnym zagrożeniem dla zdrowia i stabilizacji naszych wewnętrznych lokatorów są popularne elementy zachodniego stylu życia: wysoko przetworzona żywność, nadużywanie antybiotyków, używek. Dlatego tak ważne jest odpowiednie żywienie, które pozwoli przywrócić naturalną barierę immunologiczną organizmu poprzez eliminację produktów modulujących autoagresję m.in. alergeny, żywność o niskiej jakości i jednocześnie wysokim stopniu przetworzenia.